torstai 27. marraskuuta 2008

Porakaivo ja vesi

Alunalkaen suunnitelmissa oli, että tontille tulee kaivo, onko se rengas- vai porakaivo sitä ei vielä oltu päätetty. Kaivinkoneen tehdessä tontin raivausta selvisi, ei rengaskaivoa. Liian paljon isoja kiviä. Siispä porakaivo. Pyysimme muutamalta porakaivofirmalta tarjousta, joista sitten valitsimme Jämsässä toimivan yrityksen. Työ oli "veden tulo varmaa" periaatteella. Tarkoittaa, että vedentulo varmistetaan ja kaivoon jätetään firman pumppu muutamaksi päiväksi.

Heinäkuun lopulla 2006 saimme sitten porakaivon tekijän paikalle. Porausfirman autot saapuivat sovittuna päivänä. Poraaminen ja putkien asettelu tapahtui sujuvasti. Peruskallio tuli vastaan n. 20 metrissä, syvyyttä kaivolla on 62 metriä. Työhön meni 4,5 tuntia, pumppu oli asennettu kaivoon ja vettä oli juoksutettu. Nopeaa oli toiminta.

Porauskalustoa.
Oma pumppu asennettiin kaivoon. Vesiputket ja sähköliitännät oli tehty ammattimiesten avustuksella. Putket voitiin kytkeä vesijohtoon.

Kaivo valmis liitettäväksi vesijohtoon.
Kun tuvan painesäiliöön saatiin vesi tuli ajankohtaiseksi ottaa vesianalyysi. Syksyllä terveystarkastaja kävi ottamassa vesinäytteen. Tulosten tultua kaikki muut arvot olivat ok, mutta vedessä oli liian paljon mangaania. Vettä ei saanut käyttää talousvetenä. Siinä sitä sitten pähkäiltiin ja mietittiin terveystarkastajan kanssa, mitäs nyt. Sovittiin veden juoksuttamisesta ja uuden vesinäytteen ottamisesta keväällä.

Vedensuodatin
Keväällä v. 2007 vesitulos oli mangaanin osalta sama, liian korkea. Löysin netistä vedensuodattimia valmistavan WatMan -sivut. Sinne sai lähettää vesianalyysin ja paluupostissa tuli tarjous sopivasta vedensuodattimesta.

Koko kesä juoksutettiin vettä, terveystarkastajan kehotuksesta, mutta muutoksia ei vedessä tapahtunut. Syksyllä sitten ostimme vedensuodattimen, joka asennettiin paikoilleen kun sisätyöt sen sallivat. Samantien pyysin sitten terveystarkastajaa ottamaan uuden vesinäytteen.

Syksyllä v. 2008 otetun uuden vesinäytteen mukaan vettä saa käyttää talousvetenä ts. on juomakelpoista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huraa,huraa minunkin puolesta.Meinaan että, vesi on nautintoaine ja tarpeellinen.Onni potki veden puhtadesta.

Rahkasammal kirjoitti...

Onneksi noita suodattimia on olemassa. Nyt on juomakelpoista vettä, hyvä ei tarvi kuljettaa muualta!

Frida kirjoitti...

Kiitokset tästä. Mukavaa kun sai lukea hieman tästä projektista. Meillä kun on suunnitelmissa, että hankimme kaivon mökille. Tämä on varmasti ensi kesän projekti. Täytyy lähetellä jonkinlaisia tarjouspyyntöjä.

Sara kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea, kuinka vesianalyysin voi tehdä. Meidän täytyisi teettää kattava vesianalyysi kiinteistölle. Täytyykin selvittää, onnistuisiko se samalla tavalla. Kiitos.