keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Tätä sanontaa voi käyttää tuon sähkö/jakotaulun kanssa. Aikanaan sähköfirma veti tontin rajalle sähkölinjan. Siitä on tontin omistajan hoidettava sähköjen vedot tontilleen, mihin ja millä konstein hän sen hoitaa on sitten jokaisen oma asia. Tontillahan ei ollut rakennuksia, mutta sähkö oli silti saatava tulemaan lähelle työkoneita. Tehdään väliaikainen ratkaisu.....

Luulen, että monen uudistontin rakentajan mieliharmi jälkeenpäin on sitten nuo väliaikaiset ratkaisut sähkötaululle. Fiksu ratkaisu olisi sijoittaa väliaikainen sähkötaulu mahdollisimman lähelle uudisrakennusta, josta se on vaivaton siirtää tuvan seinälle siinä vaiheessa kun sisävetoja ruvetaan tekemään. No spekuloidaan nyt sitten oikein kunnolla.

Aikanaan suunniteltiin sähkötaululle paikka varaston/autotallin seinälle. Sitä rakennusta ei tullut, vaan sähkötaulu oli väliaikaisella paikallaan vuosi vuoden jälkeen.
Sitten rakennutin varaston, sen seinälle on katsottava sähkötaululle paikka! Varasto sijoitettiin arviolta mahdollisimman lähelle sähkötaulua..... johtojen riittävyyttä silmällä pitäen.

Soitin sähkömiehelle ja pyysin häntä käymään ja tekemään taulun siirron .... mutta ....eipäs se sähkötaulun siirto mennytkään noin vain heittämällä. Sähkömies ei ottanut riskiä ruveta kytkettyä taulua siirtelemään, vaan ilmoitti hoitavansa sähköfirman miehet paikalle katkaisemaan sähköpylväästä tulevan sähkön.
Kohta olikin pihalla sähköfirman miehet, toinen pylväässä ja toinen apumiehenä sekä sähkömies taulun johtojen kimpussa. Aikanaan kun johtoja vedettiin (v. 2005), niin lankapuhelin oli käytössä, eikä kukaan puhunut, että lankapuhelimet loppuu??? Noita puhelinjohtoja oli vedetty sähköjohtojen kanssa samoihin suojaputkiin. Nuori mies sanoi, kun hänelle noista puhelinjohdoista mainitsin, että ei antaa repiä pois. Niitä voidaan käyttää jossain vaiheessa. Sähkömies selvitteli puhelinjohdot omiin nippuihinsa.
Johdottoman taulun siirto tapahtui turvallisesti, ruuvit kiinni ja taulu oli paikoillaan. Yksi onnenkantamoinen oli, sähköjohtojen pituus riitti, pisimpiä täytyi katkoa. Tarkistus, että sähköt toimii, suojakotelot johtojen päälle, vedenpuhdistajan käynnistäminen ja se oli siinä.
Vanha väliaikaisena toiminut sähkötaulun sijarenkku keikahti kumoon, kun sähköfirman mies sitä vähän tönäsi, jalakset oli pahoin lahonneet. Eihän tuo olisi kestänyt vuottakaan pystyssä. Nuori mies aikoi ottaa sen tikkataulun taustalevyksi. Kyllä se siinä varmasti paikkansa täyttää, eikä haittaa vaikka omia aikojaan kumoon keikahtaa.

Peittelin johdot maahan ja tasottelin varaston seinustan hiekat. Vuosien mieliharmi oli ohi, ja taulu oli löytänyt uuden ja turvallisen paikan.

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

No niin, hyvä että homma on hoidettu! mukavia päiviä sinne rannan tuntumaan

Rahkasammal kirjoitti...

Kiitos Leena. Nyt ne helteet alkoivat. Saa nähdä millainen on juhannus, sään puolesta. Mukavaa viikonloppua sinulle :)