torstai 23. huhtikuuta 2020

Käännetään katse kaktuksiin

Vuosia sitten löysin noita kaktuksia. Tosiaan löysin, niitähän oli Tokmannin hylly täynnään mitä erilaisimpia kaktuksen poikasia. Ihastuin niiden karuun ulkomuotoon ja piikkeihin joita saa sormiinsa, vaikka kuinka yrittää varoa. Ennenkaikkea niiden kestävyys oli yksi asia, mikä mulle kyllä sopi. Olin hukuttanut jo muutaman viherkasvin ja ajattelin kokeilla jotain muuta.

Vuosien kuluessa muutama kaktus kesti epämääräisen hoitoni ja sinnitteli. Niistä kasvoi omaperäisiä ja -ulokkeisia yksilöitä, joihin olen todella tykästynyt. Kokosin ne yhteen muutaman nuoremman kanssa ja hyvin näkyvät viihtyvän.
Eikä siinä kaikki. Yhtenä päivänä selailin nettikauppoja, tarkoitus oli löytää siemenkauppa, joka myy kaktuksen siemeniä. Löytyihän se kauppa, tein tilauksen ja parin-kolmen päivän päästä posti toi siemenpussin, jossa oli 40 kpl erilaisia kaktuksen siemeniä. Pussissa oli ohjeet, miten ne istutetaan ja miten kauan menee ennenkuin ne rupeavat nousemaan pintaan. Ei muuta kuin siemenet multiin ja itävyys 14-60 vrk.
- - - - - - - - - - - - - -
23.4.-20 istutus
30.4.-20 ensimmäiset pienet alut näkyvissä.
3.5.-20 itäneitä alkuja näkyy kymmenkunta.
28.5.-20 Hyvät alut, ovat vain niin samannäköisiä :)
- - - - - - - - - - - - - -
Kerron miten minulle kävi kun vuosia sitten istutin kaktuksen siemeniä.
No niin, olin istuttanut kaktuksen siemenet. Muutama siemen oli jo itänyt ja terhakkaana pienet taimet tököttivät purkissa. Kerran sitten töistä tultuani kastelin kukkia ja tottahan katselin tarkemmalla silmällä kaktuksen alkuja. Voi kauhia, ei yhtään tainta näkynyt. Siitä sitten alkoi tentti, kuka on tehnyt mitä ja milloin. Koirakin sai syytä niskoilleen. Ei mennyt perille, sitten hoksasin kysyä, että onko ollut 'pieniä vieraita'? Ja niitähän pyöri jaloissa mennen tullen, ja nämä 'pienet vieraat' olivat pienillä kynsillään nipsineet kaikki kaktuksen alut. Mitä siihen sanot, pienet vieraat olivat alle kouluikäisiä, uteliaita pikkutyttöjä. En muista, kokivatko loputkin taimet saman kohtalon, mutta eipä niitä kuitenkaan näkynyt.

4 kommenttia:

Nila kirjoitti...

Minä en ole koskaan yrittänyt kaktuksia siemenistä lisätä. Mutta pidän myös niistä valtavasti. Minulla oli aikoinaan aikamoinen kokoelma niitä mutta kun muutin sinne jäivät edelliseen elämään. Nyt ei ole tullut niitä hallittua vaikka ovat kyllä ihania.Hyvältä näyttää myös sinun omasi. Toivottavasti onnistut siementen kanssa.

Rahkasammal kirjoitti...

Hitaasti ne kasvaa, mutta onneksi ei ole enään noita pieniä vieraita, jotka niitä mahdollisesti sabotoivat. Arvaat varmaan, että harmitti kun eivät olleet edes omia!!!! :)

Leena kirjoitti...

Joskus olin noista innostunut, oli tosi paljon, nyt ei ole enään vuosiin ollut yhtäkään. Olis kyllä niin mun juttuni, en niin välitä kukkivista kukista, vihreää pitää vain aina olla, se jotenkin piristää. Aurinkoa sinne toivottelen!

Rahkasammal kirjoitti...

Nuo kolme isompaa ovat todellisia veteraaneja, kestäneet kuivaa ja kuumaa :)) Pelakuita vois myös hankkia. Katsoin jotain mainosta tv:stä, olivat aivan mielenkiintoisen näköisiä. Pitääpä panna mieleen. Aurinkoa sinulle!